Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Spännande framtid för WSL

Den engelska högstaligan, Women’s Super League (WSL), blir starkare för varje år som går. Kommande säsong blir den tredje i ordningen och den klart vassaste då lag som Liverpool och Chelsea för första gången satsar ordentligt. De båda lagen har lockat fler utländska spelare till ligan, bl.a. har Sofia Jakobsson, Katrin Ómarsdóttir, Whitney Engen, Nicole Rolser, Louise Fors och Amanda DaCosta skrivit på för Liverpool och Sofia Jakobsson samt isländskorna Ólína Viðarsdóttir och Edda Garðarsdóttir för Chelsea.

Senast i raden vassa nyförvärv är Rayo Vallecanos anfallare Natalia Pablos som har skrivit på för Bristol Academy.Hon har under säsongen bildat ett giftigt anfall i spanska ligan med Tyresös testspelare Jennifer Hermoso och leder just nu den spanska skytteligan. Skulle även Hermoso försvinna blir det givetvis tungt för klubben då de gjort över hälften av lagets mål i år. 27-åriga Natalia har genom åren gjort över 300 mål för Rayo Vallecano och blir i Bristol lagkamrat med landsmaninnan Laura del Rio.

Ligan, som i dagsläget består av 8 lag (Arsenal, Birmingham City, Liverpool, Chelsea, Bristol Academy, Everton, Lincoln och Doncaster) kommer till 2014 uttökas till 20 lag fördelade på två divisioner med upp- och nedflyttning. Jag vet inte riktigt varför man inte bara placerar WSL ovanpå den befintliga ligastrukturen och ställer krav på de klubbar som vill gå upp. Istället blir det fortsatt en separat liga dit klubbar från övriga ligasystemet kan ansöka om att få ansluta sig. Ansökningstiden för 2014 går ut idag och tydligen ska 28 klubbar ha visat intresse hittills. Bland dem finns flera klubbar som Sunderland, Manchester City, Watford och Aston Villa från Premier League, som är den högsta engelska serien utanför WSL.

 

Ett svar till Spännande framtid för WSL