Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Polen – Sverige 0-4

Polen kunde inte heller den här gången stå emot Sverige och föll med 0-4. Den svenska segern var kassaskåpssäker och efter att Lotta Schelin runnit igenom till 0-1  (7′) redan i matchinledningen kändes det lugnt och truggt.

Lotta Schelin var för övrigt planens klart bästa spelare och visade både vilja och klass matchen igenom. Malin Diaz hade lite svårt att komma in i matchen och byttes ut i halvtid till förmån för Kosovare Asllani som tog över Olivia Schoughs plats på topp.

Tidigt i andra halvlek gjorde Lotta Schelin ett ryck i straffområdet och fick in bollen till just Kosovare Asllani som nickade in 0-2 (56′). Asllanis inhopp fick bättre fart på Sveriges anfallsspel och. Lotta Schelin satte sedan 0-3  (71′) .

Polen hotade egentligen aldrig Sverige och försvaret hade en lugn dag på jobbet. Linda Sembrant tog över Nilla Fischers roll exemplariskt och bröt de flesta polska anfallen innan de ens hunnit bli halvfarliga. En del riktigt fina uppspel dessutom och 0-4  (89′) på nick efter hörna i slutet av matchen.

Övriga i backlinjen skötte också defensiven utan några större problem även om jag tycker Sara Thunebro kändes lite osäker även idag. Hon fick dock mest fokusera på offensiven där hon gör det bättre. Emma Berglund stabil och Lina Nilsson lika så. Hedvig Lindahl behövde sällan röra bollen. .

I övrigt i offensiven så kämpade som vanligt Hanna Folkesson hårt och stod för en och annan fin passning utan att riktigt imponera. Olivia Schough sliter fortsatt med att få till sitt spel och kändes inte heller idag som en spelare för landslaget. Therese Sjögran försvann lite efter en pigg inledning på matchen och byttes ut i andra halvlek och in kom Emma Lundh.

Sammantaget en stabil och klart godkänd svensk insats där man gjorde vad som krävdes men inte så mycket mer. Ändå starkt att kunna dominera så totalt även på bortaplan mot Polen.

Desto mer oroväckande var det som kom fram efteråt gällande ”sprickan” mellan Pia Sundhage och Kosovare Asllani som både Expressen och Aftonbladet skriver om ikväll. Ytterligare en spelare som inte känner att hon passar in i ”mallen” och som börjar tveka om sin landslagsframtid.

Min första tanke när jag såg startelvan var att någon skada stoppade Asllani från startelvan men så var alltså inte fallet och enligt henne själv handlar det inte om det fotbollsmässiga utan något personligt mellan henne och Sundhage.

Asllanis inhopp visade också att hon borde ha startat matchen, men fotbollsprestationer betyder dessvärre inte längre allt i dagens landslag. Nu är det väl tveksamt om hennes frispråkighet kommer göra saken bättre.

Jag har själv gått från att vara exalterad över att äntligen få se offensiv fotboll då Pia ansattes som förbundskapten till att bli oroad och frustrerad över märkliga trupputtagningar. Spelare i toppform lämnas utanför samtidigt som spelare som inte presterar får chansen gång på gång är en oroväckande tendens i landslaget just nu.

3var till Polen – Sverige 0-4