Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Svenska Cupen 2015/16: Åttondelsfinaler

I helgen är det dags att dra igång tävlingssäsongen när första åttondelsfinalen i Svenska Cupen 2015/16 spelas.

Inför: Undantaget Rosengård så ser jag samtliga bortalag som favoriter men så här tidigt på säsonger finns god skrällchans. Starka Elitettan-lagen Hammarby och IFK Kalmar kan säkert skapa problem för Piteå respektive Vittsjö. Sirius är säkert inte heller chanslöst mot ett skadedrabbat UIK och Bollstanäs kanske kan förstöra ytterligare för AIK som länsats på spelare. Damallsvenska mötet mella Örebro och Eskilstuna är förstås inte heller avgjort på förhand medans det känns klart mer osannolikt att Kristianstad ska besegra Rosengård.

2016-02-14 14:00 Hammarby IF – Piteå IF  0-3 (Jakobsson, Norlin, Karlsson)
Piteås nya anfallare har kommit i gång bra. Två assist och ett mål av Felicia Karlsson, en assist och ett mål av Tempest-Marie Norlin. Hammarby är precis som förra säsongen spelmässigt bra men effektiviteten i offensiven ser fortsatt ut att saknas.
PT direktrapporterade

2016-02-18 19:00 IFK Kalmar – Vittsjö GIK  2-4 (Malmström, Nilsén – Sällström, Benediktsson, Ezurike, Markstedt)

2016-02-20 15:00 Kopparbergs/Göteborg FC – Linköpings FC  0-3 (Almqvist, självmål, Blackstenius)
Uppdaterat. En ganska tuff säsong väntar för Göteborg och en ganska rolig för Linköping, det är känslan jag har med två månader till seriepremiären. Efter att ha läst flera referat från matchen förväntade jag mig nästan spel mot ett mål i 90 minuter men efter att jag i efterhand nu har sett matchen så tycker jag den var jämnare än väntat och vill revidera mina tankar en aning.

Helt rättvist att Linköping vinner, man är lite tyngre och mer välorganiserade samt har ett säkrare och bättre passningsspel. Klart övertag i första halvlek. Däremot tycker jag att båda lagen på egen hand skapar ungefär lika många heta chanser och på så sett kanske inte resultatet helt speglar matchen. LFC bjuds däremot mer eller mindre på två mål av hemmalaget. Under stora delar av andra halvlek tycker jag rent av att Göteborg är det bättre laget, men då behöver å andra sidan Linköping bara bevaka sin ledning.

Ändå inte helt nattsvart för Göteborg alltså men fortsatt är det i ytan framför backlinjen man ofta har stora problem och det har man inte löst under vintern. Däremot känns högerkanten med Rubensson och Göthberg lovande för lagets del. För Linköpings del är det ju bara att konstatera att Claudia Neto går mot en ny toppsäsong och att man utan bl.a. skadade stjärntrion Pernille Harder, Jessica Samuelsson och Mariann Gajhede ändå ser väldigt starka ut.

Matchen går att se i sin helhet på YouTube, stort tack till KGFC för det:

Matchrapporter: goteborgfc.com, Corren,

2016-02-21 15:30 IK Sirius – Umeå IK  0-3 (Hjohlman, Lantz, Chikwelu)
I unga och skadedrabbade Umeå är det nog just dagens målskyttstrio Hjohlman, Lantz och Chikwelu som måste leverera hela säsongen och de fick en bra start i cupen.

2016-02-23 19:00 KIF Örebro – Eskilstuna United  0-4 (Viggósdóttir, Schough (2),  Banušić (straff))
Solklar seger för United och en Schough som tycks visa fin OS-kval-form. Örebro har en del att jobba med men har inte alla nyförvärv på plats ännu.
NA, Elena Sadiku och E-kuriren liverapporterade.

2016-02-24 19:00 Bollstanäs SK – AIK  0-4 (Kullashi (3), Rosqvist)
Bortalagen fortsätter att leverera. Fin start på säsongen för väldigt lovande Loreta Kullashi som blir spännande att följa i Elitettan i år. Noterar också attmittfältaren Matilda Rosqvist, förra säsongen i Djurgården, nu alltså spelar i AIK. En bra förstärkning för unga AIK som behöver lite rutin i laget för att få talangerna att lyfta. Referat: AIK,

2016-02-26 19:00 FC Rosengård – Kristianstads DFF  3-0 (Marta (3))
En Marta i målform är precis vad Rosengård behöver till Champions League. Skadeläget börjar dessutom ljusna men det tycks inte helt uteslutet att det kan bli någon förstärkning i laget för att täcka upp för skadade duon Amanda Ilestedt och Sofie Junge Pedersen som inte kommer till spel den närmaste tiden. Rosengård fortsätter att att vara en omöjlig motståndare för Kristianstad. Referat: Kristianstadsbladet, Sydsvenskan,

2016-02-27 15:00 IFK Örby – Mallbackens IF Sunne  0-6 (Janogy (4), Nyman (2))
Mallbacken hade som väntat inga problem att avfärda division 1-gänget. Mallbacken saknade fyra av sina utländska spelare och på bänken tog istället veteranerna Helena Frykestam och Therese Stolpe plats. Frykestam är ju assisterande tränare i laget men vad gäller Stolpe så kan det bli en längre comeback.

Kvartsfinalerna ska spelas senast 20:e mars och lottades så här:
AIK Piteå IF
Eskilstuna United Umeå IK  
Vittsjö GIK FC Rosengård  
Mallbackens IF Linköpings FC

11var till Svenska Cupen 2015/16: Åttondelsfinaler