Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

VM-2015: Kvalförutsättningar

TV4-gruppen har ordnat rättigheterna att sända både VM i Kanada 2015 och VM 2019. Kvalet till VM i Kanada inleds imorgon med ett förkval för några lågt rankade nationer och den 16:e april lottas sedan VM-kvalgrupperna. För Sveriges del inleds sedan kvalet till VM i höst. Sex grupper med sex lag i varje gör upp om åtta platser till VM som 2015 består av totalt 24 lag. Gruppsegrarna går direkt till VM och de fyra bästa tvåorna (baserat på resultaten mot 1:an, 3:an, 4:an och 5:an i gruppen) går till play-off om restarande två platser.

Förkval:
Grupp 1: Albanien, Luxemburg, Malta, Lettland
Grupp 2: Georgien, Färöarna, Litauen, Montenegro

Inför VM-kvallottningen:
Pott A: Tyskland, Sverige, Frankrike, England, Norge, Italien, Danmark
Pott B: Island, Finland, Ryssland, Holland, Spanien, Skottland, Ukraina
Pott C: Schweiz, Polen, Tjeckien, Österrike, Belgien, Irland, Vitryssland
Pott D: Ungern, Serbien, Rumänien, Portugal, Wales, Slovakien, Nordirland
Pott E: Slovenien, Grekland, Turkiet, Bosnien, Bulgarien, Israel, Estland
Pott F: Kazakstan, Kroatien, Makedonien, Förkvalsvinnare grupp 1, Förkvalstvåa grupp 1, Förkvalsvinnare grupp 2, Förkvalstvåa grupp 2

Sverige bör vinna sin grupp oavsett motstånd. Motståndarna i pott B känns ganska jämna, men rent sportsligt känns Ryssland och Ukraina lättast trots mindre roliga bortaresor. I pott C tar jag gärna Vitryssland, men Irland skulle också kännas helt ok. I pott D känns det inte som att det spelar någon större roll men Wales eller Portugal vore inte helt fel. I Pott E så är Estland en drömmotståndare, känns lättast på pappret och kort resa. En av kvaltvåorna blir lättaste motståndet i pott F.

 

4var till VM-2015: Kvalförutsättningar