Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

VM: Dödens grupp för Sverige

Sverige ställs mot USA, Australien och Nigeria i gruppspelet i VM i Kanada nästa år. Det blev inte Tyskland, men det blev USA och i övrigt så slog alltså min mardrömslottning in.

Den här lottningen gör ju inte direkt att man blev mindre orolig men vi kommer i alla fall få ett riktigt spännande gruppspel. USA är förstås favoriter men Sverige får fortfarande ses som andrahandsfavoriter trots att Australien blir allt bättre.

Sverige inleder mot Nigeria i Winnipeg den 8:e juni, möte sedan USA den 12:e juni och avslutar mot Australien den 16:e juni. Hela spelschemat hos FIFA.

Ettan och tvåan från alla grupper samt de fyra bästa grupptreorna går vidare till sextondelsfinal. Jag brukar inte tycka om när grupptreor får gå vidare men just nu känns det faktiskt helt ok!

Så här ser grupperna ut:

Grupp A: Kanada, Kina, Nya Zeeland, Holland
Bortsett från Sveriges grupp så är det här den klart tuffaste. Det är också den enda gruppen där det känns som alla lag faktiskt skulle vinna den. För turneringens skull så hoppas jag att Kanada går vidare men det är långt ifrån säkert då både Kina och Holland är ganska jämnstarka med värdnationen. Nya Zeeland är inte heller lättbesegrade numera och kan ta poäng av samtliga övriga. En spännande grupp blir det helt klart.

Grupp B: Tyskland, Elfenbenskusten, Norge, Thailand
Både Tyskland och Norge är nog ganska nöjda med den här lottningen trots att de tvingas möta varandra. Båda lagen ska gå vidare och vi får alltså en repris av EM-finalen. Norge slog som bekant Tyskland i gruppspelet i EM förra året men föll ju när lagen möttes igen i finalen. Elfenbenskusten fixar nog tredjeplatsen. Thailand chanslöst.

Grupp C: Japan, Schweiz, Kamerun, Ecuador
Japan tillhör nog de mest nöjda lagen då man fått en riktigt lätt grupp. Schweiz är nog också nöjda och har goda möjligheter att åtminstone bli tvåa. Kamerun och Ecuador får nog göra upp där bakom.


Grupp D: USA, Australien, Sverige, Nigeria

För fjärde gången på raken i VM så hamnar alltså Sverige i samma grupp som USA. . Ska man se något positivt med det så är det i alla fall att USA inte längre har något stort mentalt övertag på Sverige som exempelvis Tyskland har. USA, med världsstjärnor på alla positioner, kommer dock förstås ändå vara klara favoriter även om vi besegrade dem i våras.

Australien var värsta tänkbara motståndare från sin pott och sannerligen ingen lätt motståndare. Vi besegrade ju laget med 3-1 i kvartsfinalen av VM 2011. Det är ett lag med många skickliga spelare där en del till vardags spelar i amerikanska proffsligan. Målvakten Lydia Williams och anfallarna Lisa De Vanna och Kathryn Gill känner vi förstås från Damallsvenskan och här spelar också bl.a. skickliga mittfältaren Katrina Gorry som nyligen blev utsedd till Asiens bästa spelare. Man har de senaste åren satsat mycket på unga spelare som nu dessvärre nog på allvar är redo för VM.

Nigeria har vi också varit i samma grupp som ett par gånger. 2007 slutade mötet 1-1 och då lyckades vi inte gå vidare. Gott om talang finns ju i laget men det är inte alltid alla de bästa tas ut i landslaget. Skickliga damallsvenska profiler som Faith Ikidi, Sarah Michael, Rita Chikwelu och Ogonna Chukwudi kan vi alltså få se som motståndare. Tycker ändå nästan lite synd om Nigeria som alltid hamnar i tuffa grupper.

Vinnaren i gruppen ställs mot trean i grupp B, E eller F och är den enda ”lätta” vägen vidare. Tvåan i gruppen ställs mot ettan i grupp E, alltså kanske Brasilien). Går man vidare som trea i gruppen väntar antingen vinnaren i grupp A eller B. Då är det alltså risk att man stöter på Tyskland i första slutspelsomgången. Pia Sundhage och svenska landslaget kommer få bekänna färg från start i VM.


Grupp E: Brasilien, Sydkorea, Spanien, Costa Rica
Det här var alltså gruppen vi hade fått om inte Brasilien snott vår toppseedning. Det är en klart lättare grupp en Sveriges men ändå inte superlätt. Spanien kan kanske rent av utmana Brasilien om gruppsegern och Sydkorea är inte heller något dåligt lag. Costa Rica ska inte räcka till.

Grupp F: Frankrike, England, Colombia, Mexiko
Här är det helt klart upplagt för avancemang för både Frankrike och England och mötet dem emelland blir en av gruppspelets godbitar. Jag har svårt att se att Mexiko och Colombia ska kunna hota dem och får nog slåss om tredjeplatsen.

Kom också ihåg att VM gäller som kval till OS för Europa. Europa hade bara tre platser 2012 och eftersom formatet blir det samma 2016 så kommer det bli tufft att nå en av de platserna.

3var till VM: Dödens grupp för Sverige